Friday, December 3, 2010

From Barbados, with love: Rihanna Fenty

La numai 22 de ani, are lumea la degetul cel mic de la picior. Cu un accent putin strange, dar interesant, Robyn Rihanna Fenty, alias Rihanna sau Ri-Ri, iti va surade siret si te va nauci cu privirea ei patrunzatoare.

Rihanna este un real talent pe piata muzicala mondiala. Considerata de unii o revelatie, de altii o imitatie, fata din Caraibe se incapataneaza sa surprinda cu fiecare aparitie live, cu fiecare melodie cantata , cu fiecare album lansat. Un fel de Madonna amestecata cu Janet Jackson (coafuri stridente si haine de piele, mulate pe corp), cu un touch de stil reggae si cu unul mai puternic de R'n'B: cu o prezenta la fel de zguduitoare asemenei celei lui Beyonce, Rihanna este aici ca sa ramana.

Inca de la primul single lansat, am stiut ca nu va trece prin showbiz neobservata. Eram la Iasi, intr-un maxi taxi supra-aglomerat, cand am auzit pe KissFm "Pon de replay". Fata asta avea ceva in vocea ei... un mixaj de nuante grave cu triluri ascutite. Nu stiam cate octave poate acoperi Rihanna, si nici acum nu ma intereseaza, insa simpla sa aparitie e interesanta, e ..altceva.

S-a tot vorbit de Rihanna ca fiind un produs pur comercial, o creatie a marilor producatori muzicali din SUA, si atat. Ca daca ai lasa-o singura de capul ei, Rihanna n-ar fi in stare sa mai urce in top vreodata. In opinia mea, orice artist e pana la urma, o creatie a cuiva, o investitie, daca vrei. Insa, fara acel strop de talent imperios necesar intr-o astfel de lume, nimeni n-ar mai investi in tine. Rihanna este tocmai acel copil-geniu al muzicii, care vine cu idei in timpul filmarii videoclipurilor pentru single-urile sale, care compune melodii. Ea este de cele mai multe ori, propriu-i stilist.

Incepand din 2005, de la primul album intitulat "Music of the Sun", Ri-Ri a lansat single dupa single, hit dupa hit. Ne -a delectat cu piese ca "Unfaithful", "Umbrella", "Don't stop the music", "Hate that I love you", "Run this town", "Take a bow", "Disturbia", "Rehab", "Russian Roulette", "Te amo", " Rude boy", "What's my name", "Only girl (in the world)", si cred ca nu este persoana care sa nu lalaie proaspatul "Love the way you lie", un featuring cu Eminem. La nici 6 ani de la lansarea sa pe piata muzicala, Rihanna se poate lauda cu 7 albume, si sute de milioane dintre acestea - vandute in toata lumea. Anul si albumul, am mai putea spune. Ceea ce nu e chiar uzual printre artistii de talie internationala.

Lasand toate acestea la o parte, Rihanna este o femeie. Un suflet. Care a vazut prima data lumina zilei pe 20 februarie 1988. Nascuta si crescuta in insulele Barbados, in parohia Saint Michael, Ri-Ri este primul copil al familiei sale, având doi fraţi mai mici, Rorrey şi Rajad Fenty. Tatăl său, la origine irlandez, Ronald, este paznicul unui depozit, iar mama sa, Monica este o contabilă cu origini guianeze. Rihanna a început să cânte la vârsta de şapte ani, avându-le ca surse de inspiraţie pe Alicia Keys si Beyonce Knowles. Copilăria nu i-a fost usoara. De micuta a fost nevoita sa se maturizeze, fiind afectată serios de mariajul defectuos al părinţilor săi, care au divorţat când ea avea paisprezece ani, dar şi de faptul că tatăl său era dependent de droguri. Rihanna a urmat cursurile Şcolii Memoriale Charles F. Broome în gimnaziu, iar mai târziu Şcoala Combermere, unde a format un grup muzical alături de două dintre colegele sale. Ca adolescenta, s-a înrolat într-un program militar, care organiza antrenamente alături de militarii din Barbados, si a avut-o pe cântăreaţa Shontelle ca instructor.

Sansa la celebritate i-a fost oferita de producatorul muzical Evan Rogers, venit in vizita in Barbados. De atunci si pana acum, a urmat un drum lung, plin de surprize frumoase, dar un drum destul de spinos pentru tanara revelatie. Dupa cum avea sa se convinga pe propria-i piele, lumina reflectoarelor nu inseamna neaparat fericire, liniste si pace interioara. S-a indragostit lulea de new-comerul Chris Brown, si au trait o poveste frumoasa de iubire. Un basm care avea sa se destrame in noaptea premiilor Grammy, mai exact pe 8 februarie 2009. Atat aparitia Rihannei cat si cea a lui Chris -la premii - au fost anulate. Abia a doua zi, s-a aflat ca Rihanna a fost batuta mar de catre iubitul ei. A urmat retragerea sa din lumea muzicala, pentru cateva luni bune, si asa cum afirma si ea intr-un interviu exclusiv pentru Diane Sawyers, o puternica introspectie pentru a-si putea reface sufletul.

Dupa nori se arata de obicei soarele, astfel incat, Rihanna se afla incepand din vara lui 2010, in bratele faimosului jucator de baseball, Matt Kemp, care, potrivit tabloidelor, a si cerut-o pe Ri-Ri de nevasta. Sa fie asa, sau nu...Rihanna merita sa fie fericita. Ceea ce radiaza prin toti porii, si asta s-a putut observa cu ochiul liber la premiile American Music Awards, de anul acesta. E destul de interesant sa vezi in ziua de azi o tanara - intr-o rochie rosie, care lasa destul de mult la vedere, cu un par rosu strident, pe un covor rosu - cum reuseste sa iasa in evidenta, sa nu se confunde cu decorul, sa nu cada prada banalului, dar nici vulgaritatii. Ei bine, asta -i Rihanna: o pata de culoare intr-o lume incolora.

Pentru ca imi place la nebunie si ultima piesa "Only girl (in the world)", dar si celelalte, profit de aparitia Rihannei pe scena AMAs, unde ne-a delectat cu un Medley, asa ca postez doua videoclipuri.
Listen to Rihanna and...enjoy!



No comments:

Post a Comment